پیام مازند

آخرين مطالب

عبور آرام رودخانه‌های مازندران مقالات

عبور آرام رودخانه‌های مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - رفع دست اندازی‌های مسیر و حریم رودخانه‌های مازندران با آزادسازی یکصد کیلومتر حریم و دیواره سازی به طول 30 کیلومتر در دولت تدبیر و امید باعث شد اکنون رودخانه‌های استان مسیر بدون مانع را پیش رو داشته باشند .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، 120 رشته رودخانه به طول هفت هزار کیلومتر در استان مازندران جریان دارد که بنا به اعلام مسئولان ، 500 کیلومتر از مسیر برخی از این رودخانه ها از درون بافت شهرها و روستاهای استان عبور می کند. هرچند عبور رودخانه ها در این مسیر براساس قرارداد طبیعی که وجود دارد مشکل ساز نیست ، اما طی سال ها و دهه های اخیر با ساخت و سازها در حریم مسیر ، این بخش از طبیعت استان دستخوش دست اندازی شد و خشمش را با جاری کردن سیل و سیلاب به خانه و کاشانه ساکنان اطراف نشان داد ، مانند سیلاب های پایان اسفند 1397 و فروردین 1398.
بر اساس آمارها، بر اثر سیل اسفند 97، حدود هفت هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت دید که از این تعداد بیش از 600 خانه به طور کامل تخریب شد و اغلب آنها نیز در نزدیکی رودخانه های استان قرار داشتند. بنا به اعلام مسئولان ، سیل و سیلاب در آن زمان خسارت بیش از 2 هزار میلیارد تومانی به بار آورد ، خسارتی که ثمره دست اندازی و تجاوز به حریم رودخانه ها و سلب آرامش از آنها بود.
سیلاب ها و طغیان های اخیر رودخانه ها باعث شد تا بررسی وضعیت حریم رودخانه ها و بازپس گیری مسیر از عوامل انسانی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد تا ضمن احترام به طبیعت از خسارت های میلیاردی ناشی از سیلاب های بعدی جلوگیری شود .
مازندران در منطقه آب و هوائی معتدل قرار دارد و سالانه در این منطقه به طور میانگین 730 میلی متر باران می بارد و این استان از لحاظ بروز سیل در کشور رتبه سوم را دارد. همچنین طول رودخانه های مازندران هفت هزار کیلومتر است و بر اساس آمارهای رسمی هم اکنون 500 کیلومتر آن در محدوده مسکونی شهرها و حاشیه روستاها قرار دارد.
بازپس گیری یکصد کیلومتر از حریم
شرکت آب منطقه ای به عنوان متولی رودخانه های استان مازندران برای حفاظت و حراست از این انفال اقداماتی را انجام داده است که بنا به گفته مدیریت این مجموعه اقدامات صورت گرفته می تواند در پیشگیری از وقوع سیلاب ها و طغیان ها موثر باشد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران از جمله اقداماتی را که برای صیانت از رودخانه ها و پیشگیری از تکرار سیلاب های سال های اخیر در رودخانه های استان انجام شد ، شامل آزادسازی و دیوار سازی عنوان کرد . 
محمد ابراهیم یخکشی بیشتر تمرکز در حوزه ساماندهی و آزادسازی حریم رودخانه های استان را مربوط به 2 الی سه سال اخیر و پس از سیلاب های این سال ها دانست و گفت : در این سال ها حدود یکصد کیلومتر از حریم رودخانه های مازندران آزادسازی شد که البته با توجه به حجم استقرار واحدهای تجاری و مسکونی در حرائم اقدام مهم و بزرگی در این عرصه به شمار می رود .
وی بیشترین آزادسازی های رودخانه های مازندران را مربوط به مناطق شهری و مابقی در مسیر عبور رودخانه ها در داخل بافت روستاهای استان عنوان کرد .
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران با اشاره به اینکه برای اجرای این اقدامات اعتبارات دولتی اختصاص یافت، گفت : از محل تهاتر مصالح حدود 500 میلیارد ریال دریافت و صرف پرداخت هزینه آزادسازی حریم رودخانه شده است ، در حالی که تا پیش از این درآمدهای حاصل از فروش مصالح به خزانه دولت واریز می شد ، اما با همت و دیدگاه دولت تدبیر و امید برای گره گشایی کمبود اعتبار برای آزادسازی حریم رودخانه ها این مبالغ طی این سال ها برای این منظور هزینه شد .
یخکشی همچنین گفت : به غیر از این ، تامین اعتبار دولتی برای آزادسازی مسیر رودخانه های مازندران از محل منابع اعتبارات دولتی استانی است که ستاد حوادث و موارد دیگر فقط سال گذشته 530 میلیارد ریال اعتبار اختصاص داد. 

پیام مازند


ساخت 30 کیلومتر دیواره
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران با اشاره به اینکه 500 کیلومتر از مسیر رودخانه های استان از درون شهرها و روستاها عبور می کند ، گفت : برای جلوگیری از بروز خسارت سیلاب ها علاوه بر آزادسازی حریم رودخانه ها ، دیواره سازی نیز به عنوان دیگر برنامه انجام شده در این زمینه می باشد . 
وی افزود : برای این منظور طی سال های اخیر و در دوران فعالیت دولت تدبیر و امید 30 کیلومتر دیواره سازی در حاشیه رودخانه های مازندران انجام شد و بدین طریق حاشیه نشینان حریم رودخانه ها در امان ماندند .
به گفته یخکشی برای ایجاد این میزان دیواره در حاشیه رودخانه های مازندران بیش از 400 میلیارد ریال اعتبار دولتی هزینه شد.
وی با تاکید بر اینکه حفظ حریم رودخانه ها به معنای احترام گذاشتن به طبیعت و صیانت از مردم در برابر آسیب های ناشی از دست اندازی به طبیعت است ، گفت : متاسفانه طی سال ها و دهه های گذشته این تجاوز به حریم رودخانه های مازندران باعث تنگ شدن گلوگاه و مسیر عبور آنها شده است و بدین صورت طی سال ها شاهد طغیان و سیلاب های متعددی در مازندران بودیم . 
مدیر عامل آب منطقه ای مازندران ادامه داد : برای شناسایی حریم و بستر رودخانه های استان کارشناسان این شرکت وارد عمل شده اند و با مشخص کردن حریم و ارسال آنها به سازمان ثبت اسناد در صدد اخذ سند رسمی به نام دولت برای محدوده ها هستیم .
وی گفت : با صادر شدن این اسناد و مشخص شدن وضعیت حرائم ، تجاوز و دست اندازی به این اموال دولتی امکانپذیر نیست و متجاوزان با موانع و جرایم قانونی مواجه خواهند شد و مطمئنا با تجاوز جدیدی به این عرصه ها مواجه نخواهیم بود .
یخکشی با اشاره به اینکه طی سال های اخیر برخی رودخانه های مازندران از جمله تجن ، تلار و نکا رود طغیانی و سیلابی بودند ، افزود : ساخت و سازها و تجاوز به حریم این رودخانه ها باعث شد تا ورودی و گلوگاه های این مسیرها تنگ و تنگ تر شد .
وی ادامه داد : اما در این سال ها با شناسایی این گلوگاه ها و بازگشایی این مسیرها اقدامات مورد نیاز انجام شده است . به طور مثال 20 کیلومتر از گلوگاه های نکا رود بازگشایی شده و به نوعی ورودی این رودخانه بزرگتر شد .
مدیر عامل آب منطقه ای مازندارن همچنین به گره گشایی از گلوگاه رودخانه های غرب استان اشاره و تصریح کرد : به طور مثال در بارندگی هایی با 100 میلی متر در این مناطق شاهد طغیان و سیلاب بودیم اما بعدا و با آزاد سازی حریم رودخانه ها حتی با بارندگی های فراتر از این رقم و بیش از 200 میلی متر مشکلی در این مناطق پیش نمیاید . 
وی خاطرنشان کرد : با اقداماتی که طی این سال ها در این رودخانه ها مشکل دار انجام شد ، می توان گفت که این نقاط ایمن شده است . 

پیام مازند


همچنان دغدغه باقی است
با وجود تمام اقداماتی که در این زمینه طی این سال ها انجام شده و زمینه آزادسازی یک پنجم از حریم رودخانه های مازندران فراهم شده است ، اما باقی ماندن بخشی از مسیرها همچنان این دغدغه را برای مسئولان باقی گذاشته است که باید این کار به اتمام برسد . 
در همین راستا مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران نیز چندی پیش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: مهم ترین مانع اجرای طرح آزادسازی حریم رودخانه های مازندران فقدان اعتبار است. 
علی اصغر احمدی با اشاره به اینکه بیشتر تصرفات مربوط به ساخت و سازهای مسکونی و تجاری می شود، افزود: برای آزادسازی رودخانه های مازندران باید این واحدها را از مالکان خریداری کنیم که نیاز به اعتبارات ملی دارد. 
وی اظهار داشت: آخرین بار در سال 94 دولت حدود 22 میلیارد تومان اعتبار برای آزادسازی حریم رودخانه‌های مازندران در نظر گرفت که تنها نیمی از آن تخصیص یافت که توانستیم 129 واحد مسکونی را آزادسازی و از صاحبان آنان خریداری کنیم. 
مدیرکل مدیریت بحران مازندران با اشاره به اینکه خرید و آزادسازی واحدهای مسکونی بر زمین های ملکی اولویت دارد ، افزود: افزایش قیمت مسکن در سال های اخیر و همچنین مشکلات مالی دولت مانع از ادامه اجرای طرح آزادسازی شده است. 
وی با بیان اینکه بخشی از ساخت و سازها و تصرفات مربوط به گذشته است و باید خریداری شود ، گفت : اما تعدادی از این ساخت و سازها به یک دهه اخیر ختم می شود که در قالب ساخت و سازهای غیر مجاز قرار می گیرند که نیازمند خرید از مالک نیستند. 
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استان مازندران آزادسازی حریم رودخانه ها یک ضررورت است که همواره نمایندگان ارشد دولت در استان پیگیر آن بوده اند اما کمبود اعتبار مانع از اجرای کامل آن شد.
برچسب‌ها
ساری دولت تدبیر و امید گلوگاه شرکت آب منطقه ای مازندران مازندران سیل نکا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/194758/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد