پیام مازند

آخرين مطالب

کشت الیاف «وش و کنف»؛ اقتصاد سبز در مازندران اجتماعي

کشت الیاف «وش و کنف»؛ اقتصاد سبز در مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا/مازندران با ورود تکنولوژی به جامعه بشری و تولید البسه و ملزومات این حیطه کاشت بسیاری از گیاهان با ارزش همانند الیاف پنبه، وش و کنف جای خود را به الیاف مصنوعی داد و موجب شد تا این اقتصاد سبز رو به فراموشی رود.
بسیاری از مشاغل سنتی و صنایع هنری ایران با آن قدمت چندین هزار ساله که ریشه در آب و خاک و ذهن و قلب تک تک ما دارد، این روزها می‌رود که به فراموشی سپرده شود.
ورود تکنولوژی و تولید انواع البسه و کالاهای خواب سبب شده که مردم به راحتی به این اجناس دسترسی داشته باشند. این امر سبب شده که تولیدکنندگان برای تهیه این ملزومات کاربردی در زندگی، برای تهیه مواد اولیه و دوخت سنتی بی نیاز شوند این امر نیز عامل مهمی در از بین رفتن گیاهان نابی شد که دیگر جایگزینی برای آن پیدا نشد.
در این میان نباید فراموش کرد که مازندران مهد تولید الیاف ناب هم بود که در صنایع دستی از آن استفاده می‌شد زنان هنرمند مازندرانی نه تنها در هنرهای ناب صنایع دستی سرآمد بودند بلکه مواد اولیه آن که از الیاف بود را خود تولید می‌کردند و حتی رنگرزی را هم انجام می‌دادند.
خودکفایی در این حوزه و انواع تولیدات رنگارنگ از پارچه‌های نفیس روح و جان مردم را صیقل داده و اوقات فراغتی سرشار از شور و نشاط در زنان ایجاد می‌کرد این تولیدات که معمولا به شکل گروهی انجام می‌شد حس دوستی و نزدیکی را بین خانواده‌های روستایی بیش از بیش فراهم می‌کرد.
ساده زیستی و سبک زندگی سالم بدور از هیاهو و مدپرستی روح آنها را لطیف و زندگی را برای آنان زیباتر و آسانتر از آنچه امروزه شاهد هستیم فراهم کرده بود.
روزگاری که از اختلاف بر سر تجملات و چشم و هم چشمی خبری نبود، صلح و آشتی بر جوامع بشری حکمرانی می‌کرد؛ زنان این مرز و بوم در کنار همسران و خانواده براساس موقعیت جغرافیایی به هنر دست در قالب صنایع دستی می‌پرداختند که در نهایت موجب هویت بخشی و برگی از تاریخ این مرز و بوم شد.
در این خصوص پای صحبت یکی از مادران مازندرانی نشستیم تا از صنایع دستی قدیم که زنان روستا به آن مشغول بودند برایمان بگوید.
«شمد بافی»
سکینه خاتون نجف زاده مادر 82 ساله بابلی با اشاره به اینکه برای دوخت «شمد» لازم بود گیاه وش بکاریم، گفت: گیاه وش گیاهی به طول یک متر بود که زنان روستا در باغ خود کنار دیگر محصولات کشت می‌کردند این گیاه بعد از مدتی تخم می‌داد و به مرحله برداشت می‌رسید ما این گیاه را برداشت کرده و تخم و پوست گیاه را از بدنه گیاه جدا می‌کردیم.
وی افزود: این پوست جدا شده را که به صورت رشته نخ بود به دور دستگاه کوچک دستی به نام رشته یا دوک نخ ریسی یا مهرپیچ داده بصورت کلاف در می‌آوردیم.
این هنرمند بابلی یادآور شد: در مرحله سوم آن را داخل ظرف بزرگ مخصوص که شبیه یک دیگ بزرگ بود قرار داده و همراه با آب و مقداری خاکستر آتش کاملا حرارت داده و وقتی کاملا پخته می‌شد از داخل دیگ خارج می‌کردیم.

پیام مازند

نجف زاده اظهار کرد: در مرحله آخر آنرا در داخل رودخانه روان قرار داده و با سنگ یا چوب کاملا می‌کوبیدیم و زیر آفتاب گذاشته تا خشک شود با این کار رنگ الیاف کاملا سفید می‌شد.
وی تصریح کرد: این الیاف را از جای بلند بوسیله یک دستگاه مخصوص کوچک از بالا به پایین آویزان کرده و با مهارت به صورت کلاف های نخ درمی‌آوردیم تا آماده بافندگی شوند.
وی ادامه داد: این نخ‌های آماده را به کرچال می‌بردیم و صاحب کرچال از آن شمد و دستمال سر و... می‌بافت.
«الیاف کنف»
نجف زاده یادآور شد: یکی دیگر از الیاف‌های مهمی که در قدیم در باغات شهرستان بابل کشت می‌شد گیاه کنف بود که چند متر طول داشت، این گیاه بلند قامت بعد از تخم دهی به مرحله برداشت می‌رسید.
وی افزود: با جداکردن تخم از الیاف کنف، چوب کنف را با خود به زمین شالیزاری می‌بردیم به اندازه طول الیاف کنف، زمین را کنده و کنف را داخل آن چال می‌کردیم و به مدت هفت شبانه روز داخل این زمین باتلاقی قرار می‌گرفت.
وی تصریح کرد: بعد از هفت روز این کنف را بیرون آورده و با آب روان رودخانه کاملا شستشو داده و پوست را از بدنه چوب کنف جدا می‌کردیم.
نجف زاده خاطرنشان کرد: این الیاف را که به صورت تارهای نخ در می‌آمد به صورت کلاف درآورده و با آن ریسمان می‌بافتیم. همچنین از آن در دوخت و دوز و به عنوان مثال برای بافت حصیر، باربندها استفاده می‌کردیم.

پیام مازند

وی گفت: نکته قابل توجه این بود که بعد از برداشت، همه زنان روستا کنار هم جمع شده و در این کار بهم کمک می‌کردند.
نجف زاده یادآور شد: هرچند بسیاری از هنرهای صنایع دستی که از اجداد ما به ارث رسیده در طول زمان از بین رفته و فقط نامی از آن باقی مانده است اما متاسفانه بسیاری از گیاهان موثر و نابی که می‌توانست نقش مهمی در اقتصاد خانواده داشته و مواد اولیه تولید باشد نیز از بین رفته و امروزه الیاف مصنوعی جای آن را گرفته که هیچ یک خاصیت ارزنده این الیاف طبیعی را ندارد.
وی افزود: استفاده از این پارچه‌ها نه تنها سبب سلامت جسم و روح می‌شد بلکه در تابستان بسیار خنک و عرق‌گیر بود لذا برخی از الیاف وش دستمال درست کرده و به سر می‌بستند تا در تابستان از گرمای شدید در امان باشند.
به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه سال 1403 با شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده است، آنچه قابل اعتناست توجه همه اقشار جامعه برای تحقق این الگو و رسیدن به توسعه اقتصادی است.
احیای فعالیت‌های اقتصادی خرد و خانگی، سرمایه‌گذاری در سطوح مختلف، واگذاری برخی از پروژه‌های اقتصادی به بخش خصوصی سبب می‌شود تا مردم در کنار دولت به بالندگی کشور و رسیدن به اهداف توسعه‌ای بپردازند.
کشت الیاف در زمین‌های زراعی یکی از اقداماتی است که علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار در روستاها، مهاجرت معکوس، جلوگیری از تغییر کاربری‌ کشاورزی به ساخت و سازها، به صیانت از محیط زیست کمک کرده و سنت‌های اصیل نیز حفظ می‌شوند. بنابر این با داشتن یک صنعت پاک، اقتصاد مازندران همیشه سبز می‌ماند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/791082/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

2 تن از عوامل سریال «رویای نیمه شب» غرق شدند

بازیگر برنده اسکار نابینا شد و از سینما خداحافظی کرد

حذف صفر از ریال به اقتصاد کمک می‌کند؟

تولد 50 هزار نوزاد به کمک پژوهشگاه رویان

ابلاغ سند توسعه تعاون از مهمترین اقدامات دولت مردمی سیزدهم بود

انتشار دومین گزارش هیئت عالی بررسی ابعاد و علل سانحه بالگرد رئیس جمهور

از بیم رقیب جستجویت نکنم

5000 مترمربع از اراضی دولتی در تنکابن رفع تصرف شد

امیدواری مردم لرستان برای صعود خیبر خرم‌آباد به لیگ برتر

(تصاویر) قُرُق شکنی مراتع کلاردشت

نام پزشک آملی به عنوان نخستین فاتح مازندرانی بام جهان ثبت شد

کاهش نرخ رشد پول به 12.8درصد

رفع تصرف اراضی دولتی در تنکابن

فراخوان برگزاری پویش مردمی "مردان خستگی ناپذیر" در جزیره کیش

مثال جالب ترکی از اردشیر رستمی

مناسب‌ترین شکل بدنه گیتار الکتریک برای شما کدام است؟

حمله تند و تیز شروین حاجی‌پور به آمنه سادات ذبیح‌پور

«حامیم» خواننده پاپ، دچار سانحه رانندگی شد

پروژه‌های بنیاد شهید مازندران با پیشرفت فیزیکی 73 درصدی همراه است

چشمان ترسناک کروکودیل از نزدیک ترین زاویه + ویدئو | چشمان کروکودیل یک شگفتی مهندسی است

آیین سنتی قرق شکنی در مراتع غرب مازندران برگزار شد

5000 مترمربع اراضی دولتی در تنکابن رفع تصرف شد

حمله مسلحانه افراد ناشناس به ایست و بازرسی محمولات جنگلی «وارد محله» ساری

ما نگوییم بد و میل به ناحق نکنیم

آغاز عملیات ساخت خیابان موازی در محله کهن و قدیمی خرم‌آباد

حمله مسلحانه این‌بار در ایست و بازرسی جنگلی ساری

ظرفیت های چالوس را برای انتخابات باشکوه فعال کنیم

ریزگردهای ترکمنستان به این استان کشور رسید

واریز پول از طرف استقلال برای بازیکنان شمس آذر؟

حمله مسلحانه این‌بار به ایست و بازرسی جنگلی ساری + جزئیات

انتصاب رئیس ستاد انتخابات مازندران

وضعیت هوای تهران تا روز شنبه

شاعرانه/ ازین بهار به مرغان بینوا چه رسد؟

در حوزه فرهنگسازی حرف و شعار بَس است، دنبال اجرا باشیم

برگزاری دومین کنگره بزرگداشت شهدای مازندران در مهرماه

واریز پول برای بازیکنان این تیم شائبه ایجاد کرد | استقلال به این باشگاه لیگ برتری پاداش نداده است!

واکنش مخبر به احتمال نامزدی در انتخابات

علی باقری: تبادل پیام با آمریکا الان هم جاری است

تشکر سردار رادان از مردم برای حمایت از اجرای طرح نور | رسیدگی به وضعیت حجاب مطالبه مردمی بود

نبود امکانات در روستاهای شهرستان فرخ‌شهر باعث مهاجرت اهالی می‌شود

امدادرسانی به 1167 حادثه در مازندران

کیفیت هوای این 2 شهر ناسالم و آلوده است

5 بازیکن مازندرانی در هفته دوم لیگ ملت‌های والیبال

حمله مسلحانه افراد ناشناس به ایست‌وبازرسی جنگلبانی ساری

ضرورت شناسایی و رفع خطر ساختمان‌های ناایمن مازندران

معرفی دومین گروه از دبیران اجرایی رویدادهای فرهنگی و هنری جزیره کیش

باستان‌شناس شاعر‍!

رمان نویسنده ایرانی درباره جنگ جهانی دوم در اروپا!

کتاب «روایت شاعرانه» برگرفته از اتفاقات سفر حج برای یک کودک است

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان گرانقدر «ماروسی»