پیام مازند
مهر گزارش می دهد؛
معیشت کارگران فصلی شالیزار زیر چرخ کرونا
سه شنبه 10 فروردين 1400 - 09:06:58
پیام مازند - ساری - بوی بهار و نوروز در شالیزارهای مازندران پیچید و شالیکاران خود را برای فصل جدید کشت وکار مهیا می‌کنند و در این بین کرونا و مکانیزاسیون،سفره های کارگران نشاکار را کوچک کرده است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: از قبل از عید کار شخم وشیار شالیزارهای مازندران آغاز شد و همپای بهار و نوروز، کشت وکار شالیکاری در برنج زارهای استان رسماً کلید خورد.
طی سال‌های اخیر، با توسعه مکانیزاسیون و ورود دستگاه‌های نشاکار، کشت وکار شالیزاری در مازندران به سمت مدرنیزه شدن پیش رفت تا جایی که سال قبل 100 هزار هکتار از شالیزارها به صورت نوین و مکانیزه نشاء شدند.
مازندران سالانه بیش از 42 درصد برنج مورد نیاز کشور را رد 215 هزار هکتار از برنج زارهایش تأمین می‌کند و با این حال کشاورز و شالیکار در آستانه شروع فصل برنج و شالیزاری دغدغه‌هایی دارد.
افزایش هزینه سرسام آور نهاده‌ها، دستمزد کارگران، واردات بی رویه برنج و قیمت‌های پایین محصولات از جمله مسائلی است که شالیکار مازندرانی هر سال با آن دست و پنجه نرم می‌کند.
طبق آمارها تاکنون 70 درصد از شالیزارهای مازندران برای کشت آماده سازی شدند و شالیکاران استان در تکاپو هستند تا از فرصت آب و هوایی مساعد برای شروع فصل کشت بهره برند.
پارسال و امسال کرونا بر کشت وکار شالیکاری سایه انداخته بود و این بیماری، هزینه‌های بخش کشاورزی و برنج زاری را رشد مضاعف داده بود. عمو وهاب از برنجکاران بابلی است که شالیزارهایش را برای کشت برنج مهیا می‌کند و رزق و روزی خانواده پنج نفره اش را از این طریق تأمین می‌کند، در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: افزایش هزینه‌ها نظیر دستمزد کارگران سبب شده تا شالیکاران برای کشت دچار تردید شوند زیرا هزینه نسبت به قبل چندبرابر شده است.

پیام مازند


افزایش هزینه‌ها نظیر دستمزد کارگران سبب شده تا شالیکاران برای کشت دچار تردید شوند زیرا هزینه نسبت به قبل چندبرابر شده است
وی با اظهار اینکه کرونا و شرایط موجود موجب شده تا کارگران رغبت چندانی به کار جمعی و حضور در شالیزار نداشته باشند، افزود: هزینه کشت و نشاکاری هم به صورت سنتی و هم مکانیزه بالا است و بسیاری از کشاورزان قادر به تأمین آن نیستند.
محمد رسول کارگر فصلی است که به اتفاق برادر و اعضای خانواده اش در شالیزارها و مزارع کار می‌کنند، به خبرنگار مهر می‌گوید: به دلیل شیوع کرونا و افزایش هزینه دستمزد، مزرعه داران رغبتی به استفاده از کارگر برای انجام کارهای شالیکاری ندارند و بیشتر کشت و کار مکانیزه شده است.
وی با اظهار اینکه چشم امید بسیاری از کارگران فصلی به درآمد شالیکاری و نشاکاری است، افزود: قیمت کارگر سال گذشته بین 200 تا 250 هزار تومان برای هر روز نشاکاری بود که امسال قطعاً بیشتر می‌شود و این قیمت گذاری سبب نارضایتی مزرعه داران خواهد شد.
دلال‌ها دستمزد کارگران را هم به جیب می‌زنند
وی با عنوان اینکه نرخ گذاری‌های غیرمنطقی بیش از همه به کارگران لطمه می‌زند و سبب بیکار شدن آنان خواهد شد، افزود: متأسفانه واسطه‌ها و دلالان در این زمینه نقش دارند و درصدی از دستمزد کارگران را آنان به جیب می‌زنند.
همزمان با فروردین تاکنون بیش از 70 درصد از شالیزارهای مازندران برای شخم وشیار مهیا شده و برخی از شالیکاران نیز نسبت به خزانه گیری اقدام کرده‌اند.علی محمد رمضانی رئیس اداره برنج جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شخم وشیار اراضی شالیزاری امسال زودتر از سال‌های قبل شروع شده است، از کشاورزان خواست تا به توصیه‌های کارشناسان درباره نشاکاری و خزانه گیری توجه کنند.
وی با بیان اینکه تاکنون 35 درصد از خزانه‌های برنج بذرپاشی شده است، پیش بینی کرد تا قبل از 25 فروردین اولین نشای مکانیزه در استان صورت گیرد.

پیام مازند


رمضانی با اظهار اینکه با توجه به زمان باقی مانده نسبت به شخم وشیار زمستانه اقدام کنند، افزود: همچنین کشاورزان می‌توانند با مراجعه به مراکز کشاورزی نسبت به تهیه بذر اقدام کنند.
معرفی 24 رقم برنج
تاکنون 24 رقم مختلف برنج توسط محققان بخش کشاورزی در مازندران تولید و اصلاح شد و این استان بزرگترین تولیدکننده این محصول در کشور به شمار می‌رود. مهدی رستمی مسئول فنی مؤسسه تحقیقاتی برنج با اشاره به تولید 24 رقم برنج اظهار داشت: ارقامی نظیر ندا، نعمت، آمل، هراز، مازند ، ساحل، فجر و غیره تاکنون اصلاح و تولید شد.
وی با اشاره به مزایای ارقام اصلاح شده، افزایش تولید در سطح، کاهش واردات، تحمل برابر خشکی و شوری، افزایش درآمد کشاورزان را از جمله مزیت‌ها بیان کرد.
رستمی یادآور شد: مقاومت به بیماری‌ها و آفات، کاهش مصرف آب وافزایش تولید از دیگر مزیت‌هایی است که در تولید ارقام به آن توجه شده است.
مازندران 215 هزار هکتار شالیزار دارد و سال گذشته 167 هزار هکتار از شالیزارهای استان با رقم محلی و 46 هزار هکتار با ارقام اصلاح شده به زیر کشت برنج رفت و از مجموع شالیزارها 100 هزار هکتار مکانیزه کشت شد و پیش بینی می‌شود امسال با ورود تجهیزات مدرن به ناوگان شالیزاری، میزان کشت مکانیزه در مزارع استان بیشتر شود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/195991/معیشت-کارگران-فصلی-شالیزار-زیر-چرخ-کرونا
بستن   چاپ