پیام مازند
راهکاری استراتژیک برای سازگاری برنجکاران مازندرانی با خشکسالی
شنبه 2 مرداد 1400 - 10:20:16
پیام مازند - ایسنا/مازندران بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که اگر بنا باشد مازندران در مسیر توسعه قرار داشته باشد، آن مسیر از "توسعه کشاورزی" می‌گذرد، موضوعی که در استان‌های شمالی و به ویژه مازندران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، این موضوع در حالی بیان می‌شود که خشکسالی و کم‌آبی، بزرگترین خطری است که کشاورزی این استان را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد و حالا، به دنبال راهکاری استراتژیک باید بود.

از یک سو کشت و کار قالب در مازندران برنجکاری است و از سوی دیگر آب‌دوست بودن عجیب برنج، باعث شده تا در فصول خشکسالی و کم‌آبی، مشکلات بسیار زیادی برای کشاورزان به وجود آید، موضوعی که اندیشمندان را بر آن داشته تا روش "خشکه‌کاری برنج" را برای کشت این محصول استراتژیک مورد بررسی قرار دهند.
علی مومنی عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج مازندران در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تحقیقات و مطالعاتی که در موسسه تحقیقات برنج مازندران بر روی رقم هایی که در خاک غیراشباع به عمل می آید و تنها نیازمند رطوبت در حد جذب باشد انجام می شود، اظهار کرد: برنج ها و ارقامی که کشت و کار می شود نیازمند این است که همیشه غرقاب و یا پای ریشه آن همیشه آب باشد و این باعث کاهش محصول و در نهایت موجب تولید نشدن محصول می شود.
وی افزود: اما یک سری ارقامی که روی آن کار شده است تلاقی بین ارقامی که برای شرایط خیلی نامناسب توسعه داده شده اند با ارقامی که مبتنی بر آبیاری پیوسته هستند ترکیب کردند که اینها هم عملکرد ارقام آبیاری پیوسته و هم ویژگی تحمل کم آبی و جذب آب را از اعماق خاک دارند و به همین خاطر این دسته از رقم ها علاوه بر اینکه به صورت مستقیم مثل گندم و جو می توانند در بستر خشک کشت شوند، به صورت آبیاری بارانی یا به صورتی انجام شوند که هیچ آبگرفتگی در سطح خاک ایجاد نشود و اشباع به ندرت صورت گیرد.
صرفه‌جویی 70 درصدی آب در خشکه‌کاری برنج
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج مازندران با بیان اینکه در این روش نفوذ عمقی و تبخیر از سطح و تلفات آب و تهیه خزانه کاهش پیدا می کند، تصریح کرد: در منابع خارجی گزارش شده است که حدود 60 تا 70 درصد در این روش در مصرف آب صرفه جویی می‌شود.

پیام مازند


مومنی با مثبت ارزیابی کردن تحقیقاتی که در این موسسه بر روی یکسری ژنتیک ها صورت گرفته است، متذکر شد: کشت این رقم در مدیریت زراعی کامل شده است تا به عنوان رقم سازگار با شرایط کم آبی برای مناطق شرق مازندران، گلستان و استان‌های مرکزی که کشت زمستانه دارند، معرفی شود.
وی کشت آبیاری بارانی را در شرایط بحرانی در مناطق مازندران و گیلان برای پایداری برنج به عنوان یک راهکار مناسب عنوان کرد و گفت: مزیت آن این است که می توان این ویژگی ها را به ارقام رایج ایرانی مثل طارم و هاشمی که در سطح وسیع کشت می شود، منتقل کرد. 
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج مازندران یادآورشد: در حال حاضر آزمایش و مطالعات از اواسط کار هم گذشته است و در مراحل پیشرفته آزمایش هست و این امیدواری وجود دارد که این سیستم کشت برنج با زمینه رقم های کیفی ایرانی انجام شود که عملکرد خوبی در شرایط کم آب داشته باشیم.
مومنی با اشاره به اینکه طی این سال‌ها که کم آبی خیلی مطرح است روی سه سناریو و طرح کار می کنیم، تاکید کرد: اولین طرح همان کشت در شرایط آب کافی و معرفی نوع مرغوب است و دوم اینکه اغلب در گیلان و مازندران سه تا چهار هفته بعد از نشا دیگر آب نیست و کشاورزان زمین را رها می کنند که ما روی رقم هایی کار می‌کنیم که در این شرایط عملکرد خوبی داشته باشند یعنی حتی اگر آبی به گیاه نرسد بخوبی به عمل آید.
*کاشت بذر به صورت مستقیم و صرفه جویی 70 درصدی آب
وی کاشت بذر به صورت مستقیم و بدون نشا را در شرایط هوازی یا بارانی از دیگر طرح های مطالعاتی ذکر کرد و گفت: در این شرایط در مصرف آب از 60 تا 70 درصد صرفه جویی می شود.

پیام مازند


عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج مازندران با اشاره به دست یابی به رقم های مناسب اصلاحی با زمینه ایرانی برای شرایط سوم، ابراز کرد: تنها مشکلی که وجود دارد حمایت است تا بتوان پایلوت ها را به خوبی اجرا کنیم و مدیریت ها با سرعت بیشتری کامل شود.
*حمایت و وجود امکانات به مثبت شدن عملکرد برنج سرعت می دهد
مومنی با تاکید براینکه حمایت و امکانات می تواند به این روند سرعت بیشتری دهد تا به نتیجه دلخواه برسیم، افزود: پژوهش در حوزه امنیت غذایی در همه دنیا از حمایت دولتی برخوردار است مگر در جاهایی که بحث مالکیت معنوی مطرح باشد و یا کسی بخواهد روی آن کار کند تا امتیازات آن به خود شرکت برگردد.
وی با بیان اینکه بر روی این ارقام مدت 12 سال کار صورت گرفته است، تصریح کرد: متاسفانه رسانه ها کمتر به این موضوعات پرداخته اند و تولید کننده و مردم با اهمیت مطالعات، تحقیقات و نوع کشت آشنا نیستند که جا دارد رسانه ها برای اینکه عموم مردم و بهره برداران و جامعه علمی با آن آشنا شوند معرفی بیشتری داشته باشند.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/220581/راهکاری-استراتژیک-برای-سازگاری-برنجکاران-مازندرانی-با-خشکسالی
بستن   چاپ