پیام مازند

آخرين مطالب

خشکه‌کاری برنج راهکاری برای فرار از خشکسالی شالیزار مقالات

خشکه‌کاری برنج راهکاری برای فرار از خشکسالی شالیزار
  بزرگنمايي:

پیام مازند -  برنج یکی از مهم‌ترین محصولات استراتژیک استان مازندران است که نقش مهمی در بهبود وضعیت اقتصاد کشاورزان دارد، میزان مصرف آب یکی از نکات مهم کشت محصولات زراعی به خصوص برنج است که با توجه به شرایط اقلیمی، ساختمان خاک، مدیریت مزرعه، دانش فنی و… در نقاط مختلف تفاوت دارد.
شیوه کشت برنج در مناطق مختلف کشور و از جمله مازندران به روش سنتی و غرقابی است که مصرف آب با استفاده از این شیوه خارج از توان منابع آبی و سفره‌های آب زیرزمینی است و به همین منظور کارشناسان و محققان بخش کشاورزی معتقدند خشکه‌کاری برنج و کشت به شیوه بذرپاشی، کاهش مصرف آب را به دنبال دارد که باید توسعه یابد.
با توجه به اینکه برداشت برنج در مزارع مازندران آغاز شده است اما در برخی مناطق استان شاهد این هستیم که کشاورزان به دلیل محدودیت‌های منابع آبی توصیه‌های کارشناسان بخش کشاورزی را سرلوحه کار خود قرار دادند و اقدام به کشت برنج به روش خشکه‌کاری کردند چرا که این روش به دلیل نیاز کم به آبیاری، راهکاری موثر در مقابله با خشکسالی است.
اما این نوع کشت به صورت محدود در برخی از مناطق استان در حال انجام است و در صورت توصیه و حمایت می‌تواند به عنوان یک الگو در بیشتر مناطق مازندران که با کمبود آب مواجه هستند عملیاتی شود.
مهم‌ترین چالش کشت برنج با روش رایج و سنتی، مصرف زیاد آب و زحمت زیاد کشاورزان است که با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی جاری و زیرزمینی کشور، می‌طلبد پژوهش و ترویج در اقلیم‌های مختلف کشور به سمت روش‌های با مصرف آب کمتر و سهولت و بهره‌وری بیشتر پیش برود تا کشاورزان در شرایط کم‌آبی، از فواید و عواید حاصل از این کشت سودمند محروم نشوند و تولید این محصول در کشور رونق داشته باشد.
یک کشاورز بهشهری از روستای حسین‌آباد موفق شده، برنج را به روش خشکه کاری و بدون مصرف آب زیاد کشت کرده و محصولی بسیار باکیفیت و با عملکردی برابر با روش کشت غرقابی، برداشت کند.
این کشاورز می‌گوید؛ تقریباً به مدت هفت سال است که برنج را به صورت خشکه کاری کشت می‌کنم، در این روش، برخلاف روش سنتی کشت برنج که به صورت غرقابی انجام می شود، بذر برنج در بستر خشک به صورت مستقیم، کشت شده و آبیاری آن برخلاف روش غرقاب مرسوم و رایج، به صورت دوره‌ای و برحسب نیاز و شرایط خاک انجام می‌شود.
بزرگترین مزیت کشت برنج به روش خشکه کاری صرفه جویی در مصرف آب است در این روش حداقل مصرف آب 50 درصد کاهش می یابد. با توجه به خشکسالی که کشورمان با آن دست به گریبان است موضوع بسیار مهمی بوده که نمی توان نسبت به آن بی‌تفاوت بود.
این کشاورز بهشهر ادامه می‌دهد مهمترین نکته در کشت برنج به روش خشکه‌کاری کاشتن به موقع محصول است نباید در کشت تأخیر داشته باشیم و در اردیبهشت ماه کار کشت محصول را انجام دهیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی به همراه مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی، مدیر زراعت و روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی مازندران که خبرنگاران را برای تور رسانه‌ای و بازدید از اجرای طرح الگویی خشکه‌کاری برنج در منطقه دشت‌ناز شهرستان میاندورود و حسین‌آباد شهرستان بهشهر همراهی کردند از مزیت‌ها و فواید این روش اطلاعات را ارائه دادند.
علیرضا علیزاده مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این رابطه گفت: شرکت دشت‌ناز همکاری خوبی در کارهای تحقیقاتی به ویژه در بخش آب و خاک دارد که روش خشکه‌کاری برنج به عنوان طرح الگویی در این منطقه به خوبی در حال انجام است.
وی با بیان اینکه خشکه‌کاری برنج به دو روش آبیاری بارانی و نوار تیپ انجام می‌شود، گفت: با این دو روش بر خلاف روش غرقابی، توجیه اقتصادی بر میزان آب مصرفی در مزرعه دارد.
علیزاده اظهار کرد: به ازای هر هکتار 54 میلیون تومان برای سامانه نوین آبیاری کمک بلاعوض اختصاص داده می شود و برای هر هکتار اجرای آبیاری کم‌فشار 19 میلیون تومان اختصاص داده می‌شود.
احسان عباسپور معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در ادامه با اشاره به اینکه با توجه به شرایط کم بارشی که در کشور و به تبع در استان مازندران داریم خشکه‌کاری برنج روش مقرون بصرفه در منابع آبی است که در استان در حال انجام است، گفت: چهار استان متولی اجرای طرح خشکه‌کاری شدند که در قالب دو پروژه تحقیقاتی، اجرایی انجام می‌شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: در حال حاضر 46.5 هکتار در 6 شهرستان با همکاری کشاورزان طرح خشکه‌کاری برنج انجام شد.
این مسؤول با بیان اینکه همه اقداماتی که در این طرح در حال انجام است با همکاری و اعتبارات مدیریت آب و خاک استان انجام می شود، ادامه داد: اجرای این طرح از نظر اقتصادی، کاهش مصرف آب و افزایش سطح عملکرد مناسب است.
عباسپور اضافه کرد: 14 هکتار از مزارع دشت ناز به خشکه کاری برنج اختصاص پیدا کرد همچنین دو هکتار در شهرستان بهشهر به صورت پایلوت و با نصب کنتور کشت برنج به روش خشکه کاری در حال انجام است تا مشاهده شود میزان مصرف آب به چه اندازه است.
خلیل حقیقی مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی مازندران با بیان اینکه خشکه کاری برنج با استفاده از خطی کار کشت می شود و چند سالی است در شرق مازندران در حال انجام است، گفت: اکنون که شرایط آب و هوایی تغییر کرده وزارت جهادکشاورزی تاکید دارد روش کشت و آبیاری در استان‌های شمالی تغییر کند.
وی به مزایای اجرای خشکه کاری برنج اشاره کرد و افزود: کاهش مصرف آب، راحتی کار در کشت، مدیریت داشت، حفظ ساختمان خاک، مدیریت تغذیه از مزیت روش خشکه کاری برنج است.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: 40 درصد کاهش هزینه تولید را در روش خشکه‌کاری برنج شاهد هستیم.
وی بر رعایت تاریخ کاشت در روش خشکه‌کاری برنج تاکید کرد و گفت: عامل اصلی موفقیت در اجرای این کشت زمان آن است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/734857/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگیری 9 سارق در طرح محله محور نکا

به همه استقلالی‌ها پول دادند غیر از این بازیکن؟

حوزه انتخابیه خرم‌آباد و چگنی آماده برگزاری دور دوم انتخابات مجلس

قهرمانی تیم بابل در مسابقات بدمینتون واحدهای دانشگاه‌ آزاد کشور

روزی برای نکوداشت «خرم‌آباد»/ معرفی سرزمین تاریخ و طبیعت به جهان

چینی‌ها اطلاعات و پول 800 هزار نفر را سرقت کردند

خیران مازندرانی 80 مدرسه می سازند

دستگیری سارقان مسلح در مازندران + فیلم

خسارت سیلاب به چند راه ارتباطی روستایی در مازندران

وجود بیش از 3 هزار خیر مدرسه‌ساز در مازندران

دستگیری سارقان مسلح در مازندران

سیل در مازندران

«سرباز روز نهم» با تقریظ رهبر انقلاب به نمایشگاه آمد

«انسان و فناوری» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

هلاکت و دستگیری 4 سارق مسلح در مازندران

ترافیک نیمه‌سنگین در جاده‌های شمال

سهمیه آرد نانوایی های پُرتخلف در مازندران قطع می شود

تجمع مردم بجنورد در حمایت از طرح نور و قدردانی از پلیس

ورود آلاینده های کارخانه ها به دریای رامسر

ورود مدعی العموم به وضعیت رهاسازی فاضلاب در سواحل رامسر

تازه‌های کتاب برای بچه‌ها

سهمیه آرد نانوایی‌های پُرتخلف در مازندران قطع می‌شود

دستگیری عوامل ایجاد اخلال در نظم ورزشگاه شهید وطنی قائم‌شهر

تدارک نمایشگاه کتاب در روز دوم

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

جهان در شوک اتمی: روسیه و چین در ماه، پایگاه هسته‌ای می‌سازند

کشف شواهد جدید از برخوردی که قمر زمین را شکل داده است

عکس | طعنه سنگین بازیگر سریال «نون‌ خ» به محمد حسین میثاقی

چرا بعضی از چهره های سیاسی کشور ، استفاده از سلاح هسته ای را مطرح می کنند؟

تاثیر هوش مصنوعی در روایت یک رستاخیز

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

ساخت 43 مدرسه با حدود 200 کلاس درس در استان مازندران

آبگرفتگی در شهرهای مرکزی مازندران

پاسخ بانک مرکزی به مغالطه‌های سلطان چاپ پول

«دریاسر» با رعایت ضوابط محیط‌زیستی گردشگر می‌پذیرد

جزییات کاهش سن دریافت گواهینامه موتورسیکلت

حضور مرکز اسناد انقلاب اسلامی با 40 عنوان تازه در نمایشگاه کتاب

دیدار نماینده تام ‌الاختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

جانبازان گرانقدر در صف اول ترویج فرهنگ متعالی ایثار و شهادت هستند

تجلیل مدیرکل بنیاد کرمانشاه از خانواده شهید «کریمی»

حدود 1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید کنسولگری ایران

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 20 اردیبهشت / بارش باران در چالوس و هراز

جمع شدن بساط سگ گردانی مطالبه مردم رامسر است

اراضی کشاورزی مازندران دقیق حدنگاری شود

تخریب جاده دسترسی لاویج و انسداد محور سنگ تراشان